SateliTV.net v slovenščini - moj portal o satelitski, kabelski in zemeljski televiziji
nedelja, 19.5.2024.
kje sem?:
SateliTV.net logo
branja: 8545

Zanimivosti oddajnika NANOS.

Avtor teksta: Vito Plavčak, 8.8.2010. ob 8:39
Oddajnik NANOS pokriva področje Notranjske ter Primorske, gledalci pa omenjeni oddajnik sprejemajo tudi na širšem področju Slovenije, signal pa se " lovi " tudi na Hrvaškem ter celo v Italiji. Leta 1969 se je stari stolp na Nanosu podrl saj so bili sunki močnega vetra prehudi, znano je namreč da lahko sunki vetra dosežejo na Nanosu preko 250 km/h.

Ob tem je znana anekdota ko je kakih 10 dni pred omenjenim dogodkom tehnik na Nanosu klical v dežurni center v Ljubljani ter poročal o preletih treh neznanih letečih predmetih. Dežurni v centru je novico seveda takoj posredoval naprej celo novinarji so poročali o tem, seveda pa je bilo kmalu jasno da so dežurnega v Ljubljani kolegi z Nanosa naplahtali po dolgem in počes. Ni minilo nekaj dni ko se je stolp na Nanosu resnično podrl, naklučje pa je hotelo da sta bila v službi spet ista delavca....
Seveda dežurni v Ljubljani niti v sanjah ni verjel da se je stolp na Nanosu podrl. Dejal je približno takole : " Najprej neznani leteči predmeti, zdaj pa še podrt stolp ha ha in jaz naj verjamem ne ".

Na koncu se je seveda izkazalo da je novica na žalost resnična.
Tehnik na Nanosu je ob podrtju stolpa v dnevnik napisal. " Danes razen tega da se je podrl stolp ni bilo nič posebnega "

Na NANOSU najdemo trenutno analogne oddajnike za TV SLO 1 ( 6k ), TV SLO 2 ( 41 k ), TV KOPER ( 27 k ), TV 3 VIASAT ( k 61 ), RADIO SLOVENIJA 1,2 ter 3, RADIO KOPER v slovenskem ter italjanskem jeziku, DVB-T oddajnike na 27 k ( dopoldne MUX A ), 51 k MUX A, 66 k MUX B, tu se nahajajo mnoge linkovske povezave, najdemo pa seveda tudi oddajnike za mnoge telekomunikacijske družbe v Sloveniji.

Poglejmo še nekaj slik z NANOSA.



Veliki stolp na Nanosu.



Na velikem stolpu so na najvišji točki tudi oddajne antene za DVB-T, 51 kanal.



Mali stolp, na vrhu DVB-T oddajne antene za 66 kanal.



Oddajnik ELTI, domač proizvod ki deluje trenutno samo v dopoldanskem času na kanalu 27, popoldne ga zamenja analogni oddajnik kjer oddajajo TV KOPER -CAPODISTRIA.



Oddajnik ki je trenutno eden od najmočnejših če ne kar najmočnejši v tem delu Europe. Oddaja na 51. kanalu z močjo 5 kW.



Rezervni oddajnik za 51. kanal prav tako plod domačega znanja.



Rohde & Schwarz oddajnik kateri z isto močjo deluje na 66. kanalu. B-MUX NORKRING.





Z NANOSA se po dežju vidi tako Piranski kot Tržaški zaliv.



ostale novice iz te rubrike

Katere TV programe bi dodali v paket TOTAL TV ?
CARTOON NETWORK
MEZZO
CARTOONITO
THE VOICE
MAGIC TV
AKTUAL TV
SPORTSKA TELEVIZIJA
JUGOTON TV
MEDIASET ITALIJA
BALKANICA MUSIC TV
glasuj
Rezultati
Copyright © 2024 SateliTV.net Slovenija. Vse pravice si pridržujemo. Design: ZONA.